Deze week is het de week tegen voedselverspilling!
lees hier wat jij kunt doen want het is ook goed voor je portemonnee!

Check regelmatig wat je aan eten en drinken in huis hebt, en ‘kijk, ruik en proef’ of het nog goed is als de ‘ten minste houdbaar tot’-datum is verstreken. Bij een product met een ‘te gebruiken tot’-datum: gebruik het vóór of op de datum. Zo voorkom je voedselverspilling én zorg je dat je veilig eet en drinkt.

Over de datum? Het hoeft lang niet altijd weg

Hoe lang een product houdbaar is, staat meestal op de verpakking. Door deze houdbaarheidsdatum in de gaten te houden en producten op tijd op te maken, voorkom je voedselverspilling. Maar ook als een product ‘over de datum’ is, hoeft het niet gelijk in de afvalbak. Dit hangt af van de soort houdbaarheidsdatum. 

Het verschil tussen de twee houdbaarheidsdatums

Op verpakkingen van eten en drinken kunnen twee soorten houdbaarheidsdatums staan: een ’ten minste houdbaar tot’-datum (THT) of een ’te gebruiken tot’-datum (TGT). Deze twee houdbaarheidsdatums gebruik je anders. Veel mensen denken dat ze het verschil tussen de houdbaarheidsdatums kennen, maar minder dan de helft van de Nederlanders kan het verschil juist uitleggen. Om verspilling te voorkomen en vanwege veiligheid is het wel belangrijk om het onderscheid te kennen. 

Naar schatting kan er bij Nederlanders thuis zo’n 10% voedselverspilling worden voorkomen door minder verwarring tussen de THT en TGT. Er valt dus veel te winnen. Als iedereen in Nederland de houdbaarheidsdatums juist gebruikt, kunnen we per week 120 miljoen maaltijden besparen en scheelt het wekelijks bijna 180 miljoen kg CO2 eq uitstoot. 

Er zijn twee mogelijke soorten houdbaarheidsdatums op verpakkingen:

‘Ten minste houdbaar tot’-datum

Een ’ten minste houdbaar tot’-datum (THT) gaat over kwaliteit. Het staat op voedingsmiddelen zoals melk, rijst of bijvoorbeeld groente in pot. Voor deze producten geldt: gooi het na de datum niet zomaar weg, maar kijk, ruik en proef of het nog goed is. Vertrouw dus op je zintuigen. ⁠Na deze datum kan de kwaliteit, zoals de smaak, geur of kleur van het product, iets achteruitgaan. Je kunt het vaak nog wel veilig eten. 

‘Te gebruiken tot’-datum

Een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT) gaat over veiligheid. Het staat op producten zoals vlees, vis of voorgesneden groenten. Deze datum geeft aan dat het product tot en met de houdbaarheidsdatum veilig te gebruiken is. Is die datum verstreken? Dan kunnen er te veel ziekteverwekkers in gaan groeien. Deze zie, ruik of proef je niet, maar je kunt er wel ziek van worden. Zonde, maar gooi het product dan dus weg. Een betere optie is; voorkom dat het over de datum raakt. Eet je producten op tijd op of vries ze in, dan kun je ze vaak nog maanden goed bewaren.⁠ Je kunt een product met een te gebruiken tot-datum ook nog voor of op de datum bereiden en goed afgesloten, gekoeld bewaren. Dan verleng je de houdbaarheid met 2 dagen. 

Bewaren na openen

Is een product eenmaal geopend, dan gaat de geprinte houdbaarheidsdatum vaak niet meer op. In dat geval verschilt het per product hoelang je dit kan bewaren. Volg de aanwijzing op de verpakking, of zoek het op in de online Bewaarwijzer van het Voedingscentrum. 

Er zijn ook producten waar geen houdbaarheidsdatum op staat, zoals verse groente, aardappelen, azijn en suiker. Bij deze producten kun je zelf de kwaliteit in de gaten houden door te kijken, ruiken en proeven. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *