ADVERTENTIE – Partij voor de Dieren Gelderland vraagt op en rondom Moederdag aandacht voor de moeders in de zuivelindustrie met een provinciale actie. Vrijwilligers van de netwerken in Arnhem, Renkum, Apeldoorn, Buren, Culemborg, Doetinchem, Harderwijk, Lochem, Rheden en Wageningen gaan de straat op om aandacht te vragen voor het dierenleed dat gepaard gaat met het drinken van melk van een moederkoe.

Een kalfje is in de zuivelindustrie een bijproduct

Koemelk komt van moederkoeien die elk jaar kunstmatig worden bevrucht om een kalfje te krijgen. De kalfjes worden geboren om de melkproductie van de moederkoe op gang te brengen en/of te houden. De kalfjes zijn hierdoor slechts een ‘bijproduct’ van de zuivelindustrie. Ze worden vlak na de geboorte weggehaald bij hun moeder, apart gezet in zogenoemde eenlingboxen en gevoed met kunstmelk in plaats van hun eigen moedermelk. Het merendeel van deze overtollige kalfjes gaat na twee weken naar een kalfsmesterij, waarna ze na zes maanden worden geslacht. De zuivelindustrie en de vleesindustrie zijn hierdoor onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Nederland houdt zich niet aan EU-richtlijnen

Nog een reden om deze actie te houden, is dat Nederland zich niet aan de EU-richtlijnen houdt. Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat veel boeren de pasgeboren kalfjes in aparte hokken houden, waardoor sociaal contact met andere kalfjes praktisch onmogelijk wordt gemaakt. Dit veroorzaakt veel kalverleed en is in strijd met Europese regelgeving. Uit recent door Wakker Dier opgevraagde stukken blijkt dat het landbouwministerie (LVVN) al sinds 2015 weet dat Europese regels hierover incorrect zijn vertaald in de Nederlandse wet. En dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sindsdien is gestopt met handhaven op deze overtreding (bron: Grootschalig kalverleed door fouten in wet – Wakker Dier).

Cyclus moederkoe en kalfje vaak nog onbekend

De Partij voor de Dieren vindt dat dit anders moet. Voor de voedingsstoffen die erin zitten, zijn mensen niet afhankelijk van koemelk. We kunnen zowel calcium als eiwitten beter uit plantaardige bronnen halen. Calcium zit onder andere in groene bladgroente, noten, zaden, peulvruchten en verrijkte plantaardige zuivelproducten. Eiwitten zitten in granen, peulvruchten, noten en zaden. De hoeveelheid alternatieven voor zuivel groeit ook elke dag, waardoor er nog minder reden is om melk van een moederkoe te drinken.

Mabel Elzinga en Dania Liemburg, afdelingsbestuurders van de Partij voor de Dieren Gelderland, zijn de coördinatoren van deze actie. “Met de hoeveelheid alternatieven die je tegenwoordig in de supermarkt kunt krijgen, is het consumeren van zuivel echt niet meer nodig”, legt Mabel Elzinga uit. “Veel mensen staan er niet bij stil dat een moederkoe voor onze zuivel steeds opnieuw moet bevallen en melk moet geven, terwijl haar kalfjes telkens direct worden weggehaald. Daarom is deze actie gericht op het creëren van bewustzijn. Met de huidige alternatieven voor koemelk, zoals soja-, amandel- en havermelk, is het niet meer nodig koemelk te kopen. *) (ook hier is veel energie en natuur voor nodig – red.)

Veel supermarkten bieden ook onder hun eigen huismerk betaalbare alternatieven aan voor zuivel. Ook de smaak van deze alternatieven is tegenwoordig erg goed. Ik gebruik al jaren havermelk in de koffie. Als ik mensen op bezoek krijg die koffie met melk willen drinken, dan krijgen zij dit ook. De meesten hebben niet eens door dat er een wolkje alternatieve melk in hun koffie zit.”

“Ik vind het niet te verantwoorden dat we moederkoeien hun kalfjes én hun moedermelk afnemen”, stelt Dania Liemburg. “Dat zou ik geen enkele moeder willen aandoen. Koemelk is gemaakt voor kalfjes, niet voor mensen. Gelukkig hebben we de keuze om niet bij te dragen aan het enorme dierenleed dat gepaard gaat met de zuivelindustrie. Ik daag iedereen daarom uit om met een paar simpele aanpassingen, meer compassie te tonen richting de moeders en de kalfjes in de zuivelindustrie.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *