Eén van de goede doelen voor de Haringparty Harderwijk op 20 juni 2024 was Stichting Mensen in Nood 0341.
Deze lokale vrijwilligersorganisatie biedt hulp aan mensen die het niet redden om rond te komen en kan de opbrengst erg goed gebruiken om ondersteuning te blijven bieden.
Over welke groep mensen hebben we het eigenlijk?

We hebben het hier niet alleen over mensen met een laag basis inkomen. Of mensen in schulden of onder bewind voering. Denk ook aan mensen die voorheen al nauwelijks rond konden komen met hun geld en dat nu niet meer redden. Een baan hebben maar hoge kosten. Medicatie, kleding, school. Een tegenslag als zzp’er, een alleenstaande moeder die tijdelijk helemaal niets heeft en niemand om op terug te vallen. Of een nare onverwachte gebeurtenis die je overkomt in het leven, wat iedereen kan overkomen. Jij en ik.

Wij zorgen dat ze groenten en fruit, en uiteraard de basisboodschappen maar met name dat mensen verse gezonde producten ontvangen dat vinden we echt belangrijk, voedsel dat ze vaak niet kunnen betalen voor het hele gezin via de normale boodschappen. Veel komt door de prijs; een kant-en-klare pizza is doorgaans goedkoper dan verse ingrediënten en toast is goedkoper dan vers graanbrood. Maar juist dat is zo belangrijk voor opgroeiende kinderen. En voor de algehele gezondheid.

Toegang tot gezond en lekker eten gaat dus om de portemonnee en niet omdat mensen niet gezond willen of kunnen koken. Maar als je elke cent moet omdraaien, ga je voor: veel voor weinig. Minder gezond om toch alles te kunnen bekostigen. Eigenlijk een neerwaartse spiraal, niet gezond is meer stress en geen weerstand.
Waspoeder, schoonmaakmiddelen en vuilniszakken.
Dat laatste, vuilniszakken…heb je er ooit bij stilgestaan wat dat is? Geen geld om vuilniszakken te kunnen kopen?

Een keuze tussen shampoo of een voedzame maaltijd moet toch niemand hoeven maken.
Zeker niet in Harderwijk, wij moeten omzien naar elkaar, steunen als het nodig is, en geven als het kan.

Wij zijn afhankelijk van giften, sponsoren die bijvoorbeeld een jaar lang een product sponseren.
Om verse producten te kunnen vervoeren hebben we middelen nodig dit te kunnen doen volgens de regels van de NVWA. Dit willen we doen op een efficiënte manier welke geen hoge vaste lasten of onverwachte kosten met zich meebrengen.
Zonder landelijke of provinciale subsidies omdat we een lokale instelling zijn, is sponsering cruciaal.
Inzamelingen, vrijwilligers, inkopen gebeurt allemaal hier in ons eigen Harderwijk.
Voor mensen die tijdelijk een steun in de rug nodig hebben en bij andere instanties niet kunnen aankloppen. Tussen wal en schip. Mensen die daarna weer op eigen benen kunnen staan door een stuk stress weg te nemen, door te sturen naar helpende instanties zodat ze er niet meer alleen voor staan.
Door rust te krijgen omdat er basisvoorzieningen zijn geregeld is er ruimte om weer op te bouwen, een uitweg te zoeken uit de situatie waarin men zit.

Wat een geweldige donatie van €14.500!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *