Als Vinyl liefhebber moet je keuzes maken. En de keuze is reuze in deze bijzonder (hobby) wereld. Dat er heel veel geld aan uit kunt geven is één, maar wat is de beste keuze voor de liefhebber. Wij beperken ons tot liefhebbers die graag een plaat willen draaien maar dan wel met een beetje kwaliteit voor de oortjes.

In de studio waar 100% vinyl wordt opgenomen hebben ook de keuze uit verschillende element en bijpassende naalden in de categorie onder de € 100.- wat het leven is immers al duur zat en je moet ook geld over houden om af en toe op de platenbeurs of je favoriete winkel een plaatje te kunnen kopen.

Hieronder onze keuze die we soms afwisselen, want dat hangt af van welk tijdperk we de schijven op de draaitafels leggen.
De meest gebruikte is de degelijke “allround” Stanton 500 die zeer geschikt is voor de radiostudio waar we platen scherp zetten door ze een stukje achteruit moeten draaien om het startmoment in te stellen.



SHURE M70B
Het “oer” Element wat bij veel platenspelers jaren de basis was. Merken zoals DUAL monteerde dit element bijvoorbeeld op al hun platenspelers.


Voor de test werden twee dezelfde elpees gebruikt.

de uiteindelijke winnaar is op de eerste plaats voor ons programma meest geschikt blijkt toch de STANTON 500 te zijn, echter met een net wat betere naald dan op de afbeelding er nog onder zit.

De twee keus is de SHURE M70B omdat deze een warme jaren 70 klank teweeg brengt maar ook minder kritisch reageert op krassen en piepjes van de wat meer gedraaide oldies

De SHURE M44G is de derde keus omdat deze beide bovenstaande combineert, maar wel de duurste is. Helaas zijn er geen geschikte nieuwe originele naalden meer verkrijgbaar voor dit element

HITACHI is een element speciaal voor klassieke muziek af te spelen. Hoge gevoeligheid en uitstekende kanaalscheiding maakt dit wel een voor pop muziek een te hoog gepositioneerd element

De RELOOP voldoet, dat is het eigenlijk wel. Een basis element voor het niet al te kritische oor die gewoon een plaatje wil draaien.

Verder hebben we nog getest: DUAL met een 78 toeren element voor Schellak en Bakeliet platen. Getest op een aparte GARRAD platenspeler want dat is de enige in de studio die dit toerental kan afspelen.
Resultaat is uitstekend ondanks de ouderdom van deze collectie is het beluisteren van deze geluidsdrager toch nog steeds iets mooi om te beleven.

Luister je de volgende keer naar 100% vinyl, dan weet je dat er achter de schermen niet enkel de muziek wordt uitgezocht maar ook de bijpassend e naald en element voor een optimale klank uit de spekkers te krijgen!

Martin Burgers | Veluwe Centraal

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *