Veel mensen die iets met muziek en vooral muziekgeschiedenis hebben zullen dit hondje herkennen. Hij heet Nipper. Voor Vinyl liefhebbers het beeldmerk van His Masters Voice.

Al jaren heeft dit hondje bij onze vlag gestaan, en staat daar nog steeds als decoratie (en “relikwie”)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het oorspronkelijke logo uit 1899

His Master’s Voice (afgekort HMV) was een Brits platenlabel (eigendom van EMI) en is tevens de naam van een internationale keten van platen- en boekenwinkels. Het platenlabel is al sinds de jaren tachtig niet meer actief, maar de winkelketens bestaan nog.

HMV is bekend vanwege het opvallende beeldmerk: een hondje, Nipper genaamd, dat zijn oren bij de hoorn van een ouderwetse grammofoon houdt. Volgens de overlevering luisterde hij op dat moment naar de stem van zijn baasje – “His master’s voice”, dus. Het beeldmerk is eind 19e eeuw ontworpen door de Britse kunstenaar Francis Barraud. Het werd in 1899 aangekocht door The Gramophone Company in Groot-Brittannië, de voorloper van het huidige EMI, maar het beeldmerk werd pas tien jaar later gebruikt op de platenlabels van de platenmaatschappij.

Het beeldmerk van het hondje en de grammofoon werd zo populair, dat de platen van The Gramophone Company al snel werden uitgebracht onder de naam His Master’s Voice, hoewel de officiële naam van het bedrijf Gramophone Company bleef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *