A sea of purple, Westleton Heath<a href="https://www.geograph.org.uk/photo/2553436" rel="nofollow">A sea of purple, Westleton Heath</a> by <a href="https://geograph.org.uk/profile/14840" rel="nofollow">Evelyn Simak</a> is licensed under <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" rel="nofollow">CC-BY-SA 2.0</a>

Bron: Geldersch Landschap en Kastelen De heide kleurt in augustus en september op veel plekken weer prachtig paars. Stap in je wandelschoenen en ontdek onze heidegebieden. Wie weet kom je wel oog in oog te staan met een van de vele bewoners.

Paarse trosjes

In onze natuurgebieden vind je struikheide, dopheide en kraaiheide. Je herkent deze heidesoorten vooral aan de bloeitijd. Struikheide staat meestal van augustus tot half september volop in bloei. De plant met trosvormige paarse bloemetjes houdt van droge en zandige bodems én van licht: de zaden kunnen alleen ontkiemen op een open bodem.

Dopheide heeft bolvormige lila bloemen en bloeit al vroeger, in juni. Deze heidesoort houdt juist van nattere gronden en heeft het daarom wel steeds moeilijker. Veel vochtige gebieden staan onder druk en drogen uit, waardoor ook daar struikheide het overneemt. Nog eerder bloeit de kraaiheide, in april en mei. Echt opvallend is de bloei niet, maar de zwarte besjes zijn geliefd bij vogels. Vooral bij kraaien, vandaar de naam.

In dit filmpje over de Loenermark kom je o.a. meer te weten over de verschillende heideplanten.

Heidebewoners

Op en rond de heide leeft van alles. Wild als reeën, edelherten en wilde zwijnen, maar misschien nog wel indrukwekkender: een bijzonder rijk insectenleven van bijen, kevers, vlinders en nog veel meer. Denk aan het imposante vliegend hert of het zeldzame gentiaanblauwtje, dat haar eitjes alleen legt op de bloemen van de eveneens zeldzame klokjesgentiaan. De heide is ook het thuis van talloze mierenkolonies. En in hun kielzog hun grote vijand: de mierenleeuw die ze in een zelf gegraven val lokt, een kuiltje in het zand. Ook reptielen en amfibieën houden zich volop schuil in het heidelandschap. De zandhagedis bijvoorbeeld, hazelwormen, adders, heikikkers en op waterrijke plekken de ringslang.

meer op deze website https://www.glk.nl/gelderland-is-top/hemelse-heide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *