bron: foodlog

Nederlanders halen hun cola sinds 1 januari liever over de grens. De verhoging van de verbruiksbelasting op frisdrank en alcoholvrijbier heeft geleid tot een grote toename in grenstoerisme, aldus de Telegraaf. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dringt daarom aan bij de onderhandelende nieuwe regering om de verhoging van de verbruiksbelasting terug te draaien.

De verhoging van de verbruiksbelasting levert de overheidskas naar verwachting jaarlijks €300 miljoen op, maar de buurtsupermarkten in de grensregio leveren fors aan omzet in. Een fles cola is in Duitsland inmiddels €0,70 cent goedkoper. Ook de accijns op alcoholhoudende dranken is met 8,4% gestegen. In Duitsland is een fles wijn nu €1,50 goedkoper. Daarbovenop komt dat per 1 juli een verkoopverbod op tabak in de supermarkten ingaat. De ING verwacht dat dit een daling van 1,5% supermarktomzet zal veroorzaken. Een lokale ondernemer rapporteert nu al een wekelijkse daling van €1.000 in tabaksomzet.

Voor de invoering van de ‘vlakke suikertaks’ kwam al veel protest vanuit de sapmakers, frisdrankbranche en de plantaardige zuivelorganisaties. Nu leidt de verhoogde verbruiksbelasting ook tot bezorgdheid bij ondernemers en brancheorganisaties over de leefbaarheid van grensgebieden. Als buurtsupermarkten verdwijnen, kunnen de huizen in de omgeving wel €20.000 tot €30.000 minder waard worden.

Econoom en hoogleraar retail marketing Laurens Sloot is scherp over de keten van ongewenste gevolgen die een belastingmaatregel door onnadenkendheid heeft.

De Telegraaf – Just a moment…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *