water dew in clear glass panelPhoto by Kaique Rocha on <a href="https://www.pexels.com/photo/water-dew-in-clear-glass-panel-125510/" rel="nofollow">Pexels.com</a>

Neerslag is een belangrijk onderdeel van het klimaat in Nederland. Zeker in de herfst valt vaak dagen achtereen regen. In de zomer valt soms veel regen in korte tijd. In welke provincies valt de meeste neerslag? En waarom zijn er überhaupt verschillen in de jaarlijkse hoeveelheid neerslag per provincie? Lees hier wat de 5 natste provincies van Nederland zijn.

Op het kaartje hieronder is te zien dat de gemiddelde hoeveelheid jaarlijkse neerslag in Nederland behoorlijk varieert. De meeste neerslag valt in de kustgebieden, de Veluwe, het noorden en in Zuidoost-Limburg. Het droogst is het over het algemeen aan de oostgrens, in het oosten van Brabant en in het midden van Limburg. Afgaand op onderstaande kaart lijken de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Drenthe de natste provincies van Nederland.

Gemiddelde jaarsom neerslag. Bron: KNMI.

Gemiddelde jaarsom neerslag. Bron: KNMI.

Meer neerslag in Randstad door stofdeeltjes

De grotere hoeveelheden neerslag in deze provincies hebben verschillende oorzaken. In Noord- en Zuid-Holland valt bijvoorbeeld relatief veel neerslag, omdat neerslaggebieden afkomstig vanaf de Noordzee hier het actiefst zijn. Zodra deze neerslagzones aan land komen verliezen ze namelijk langzaam maar zeker hun activiteit, omdat de “voeding” van deze buien – de vochtige lucht boven zee – afwezig is. De meeste neerslag valt dan dus dicht bij de kust.

bron: Dit zijn de 5 natste provincies van Nederland (weeronline.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *